A Lexus LFA at a race track

LOFT BY LEXUS

W POSZUKIWANIU SUBSTYTUTÓW PLASTIKU

To odważny i ambitny eksperyment grupy AMAM, którą w 2015 roku stworzyli projektanci Kosuke Araki, Noriaki Maetani i Akira Muraoka. Jego celem było rozwiązanie jednego z największych dziś problemów dotyczących zanieczyszczenia.

Uzyskiwany z wodorostów agar jest od lat znany w kuchni japońskiej, a także nauce i medycynie na całym świecie. Jego porowata, puchowa struktura jest mimo swojej objętości bardzo lekka, co czyni agar doskonałym materiałem opakowaniowym. Ponadto agar daje się też formować, dlatego może służyć jako materiał amortyzujący. Po użyciu produkty wytworzone z agaru można zutylizować w ekologiczny sposób, na przykład stosując je do zwiększenia zdolności retencyjnych gleby, a w razie trafienia do oceanu nie stanowią one zagrożenia dla organizmów morskich.

Projektanci dokonali ogromnych postępów w opracowywaniu wielu rozmaitych zastosowań praktycznych dla tego materiału.