POWRÓT DO ARTYKUŁÓW

SZEF KUCHNI ZASKAKUJE NIEBANALNYMI SMAKAMI PODCZAS TYGODNIA DESIGNU W MEDIOLANIE

lda article 001

Jazda Lexusem zawsze inspiruje, ale rzadko się zdarza, aby nasze niezrównane innowacje technologiczne skłoniły do przygotowania wyjątkowych potraw. A jednak szef kuchni Yoji Tokuyoshi właśnie od nas zaczerpnął inspirację do stworzenia dań odkrywających zupełnie nowe smaki. A to wszystko w ramach tegorocznej wystawy Lexusa „Lexus — Antycypacja — Spotkanie” podczas Tygodnia Designu w Mediolanie.

Ten wielokrotnie uhonorowany gwiazdką Michelin szef kuchni przygotował wyjątkowe dania — „Buoyancy” i „Transparent” — dla gości odwiedzających targi. Obie potrawy zainspirowała woda — jedyny produkt uboczny technologii wodorowych ogniw paliwowych wykorzystywanej przez przyprawiający o zawrót głowy luksusowy samochód koncepcyjny Lexus LF-FC. Źródłem natchnienia stały się również tradycje japońskiej gościnności — Omotenashi — odzwierciedlające nasze podejście do projektowania niezwykłych samochodów spełniających wszystkie potrzeby kierowcy.

lda article 002

Umiejętności kulinarne Yojiego Tokuyoshiego są dopełnieniem wyjątkowej instalacji pieczołowicie przygotowanej przez studio Formafantasma. Jak sam mówi: „Podziwiając model koncepcyjny LF-FC i odkrywając, w jaki sposób technologia wodorowych ogniw paliwowych wykorzystuje energię wodoru, postanowiłem uczynić wodę motywem przewodnim mojej kulinarnej eskapady, aby stworzyć coś niesamowitego, co można by włączyć do instalacji studia Formafantasma”.

Instalacja i towarzyszące jej dania czekają na odwiedzających w obiekcie ekspozycyjnym Spazio Lexus — Torneria w Mediolanie od 12 do 17 kwietnia.

lda article 003

Aby serwis internetowy Lexusa działał optymalnie, a korzystanie z niego było komfortowe, stosujemy pliki cookies. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień oznaczać będzie Twoją akceptację wszystkich plików cookies w serwisie Lexusa.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ