
LEXUS CREATES: KULINARNE PERSPEKTYWY
CYFROWA KSIĄŻKA KUCHARSKA
Lexus wprowadza na rynek pierwszą globalną, cyfrową książkę kucharską „Kulinarne Perspektywy”. Stanowi ona część programu opartego na mediach społecznościowych - Lexus Creates. Jako przedsmak publikacji przedstawiamy cztery przepisy na wyjątkowe dania stworzone przez szefów kuchni będących kulinarnymi partnerami Lexusa.

NIGIRI Z WOŁOWINĄ
Sachie Nomura urodziła się w japońskim Aichi, ale od dwudziestu lat mieszka w Nowej Zelandii. Na co dzień jest edukatorem kulinarnym i ambasadorem washoku (tradycyjnej kuchni japońskiej). Beef nigiri to danie główne, w którym tradycyjną, surową rybę zastąpiła pieczona na węglu wołowina. To połączenie smakowicie łączy tradycje kulinarne Wschodu i Zachodu. Daniu towarzyszą szparagi z czarnym sezamem według przepisu Nomury.

KEEMA CURRY
Szefowie kuchni Takeshi Fukuyama i Gaggan Anand wymyślili na nowo keema curry, proponując własną interpretację tej pochodzącej z Indii potrawy. Danie cieszyło się uznaniem podczas lokalnego programu kulinarnego DINING OUT with LEXUS, którego goście byli zapraszani na posiłek w tajnej lokalizacji na świeżym powietrzu, ujawnianej po przyjeździe na miejsce zbiórki.

KLOPSIKI DROBIOWE
Klopsiki drobiowe to przystawka inspirowana tradycyjnymi japońskimi technikami, nowoczesną estetyką Melbourne i polityką zero waste. Została wymyślona przez Yuta i Sharlin Kobayashi w nowoczesnej restauracji Eazy Peazy, serwującej dania kuchni japońskiej, położonej w samym sercu Melbourne. Osoby odtwarzające to danie zachęcamy do podania go na szaszłyku izakaya, będącym podstawą japońskiej przekąski tsukune.
